pohankové rizoto

Pohankové rizoto

Pohanka je surovinou a hlavním tématem v naší testovací kuchtící krabici Kuchyně bez hranic.

Pohanka je výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Ten zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání, pomáhá při křečových žilách, sklonu ke krvácení (z nosu, dásní), příliš silné menstruaci.

Chuť pohanky je dost specifická. Možná vašim dětem nebude chutnat a budou ji potřebovat trošku zamaskovat. Nebojte se pohanku hodně dochucovat, např. majoránkou, smaženou cibulkou nebo česnekem, nasladko např. skořicí.

pohankové rizoto

Recept na pohankové rizoto:

400 g pohanky

větší cibule

100 g žampionů

jarní cibulka

olivový olej

100 g másla

malá dýně Hokaido

petrželka na ozdobu (bylinky, klíčky)

Pohanku uvařte v osolené vodě. Trvá to cca 15 minut.

Na oleji opražte nejprve cibule, pak žampiony a nakonec přidejte i oloupanou a na kostky nakrájenou dýni. Zeleninu duste do změknutí dýně.

Pak přidejte i uvařenou pohanku. Přidejte máslo. Ochuťte solí a pepřem. Zamíchejte petrželku popřípadě čerstvé bylinky nebo klíčky a podávejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.