U sladkostí pro děti je často problém ohlídat, jestli jejich složení odpovídá vaším požadavkům na snížený obsah cukru a bez konzervantů atd.
Třeba tyto mléčné řezy se proto vyplatí udělat doma z čerstvých a kvalitních surovin!
Na našem workshopu zdravého vaření pro děti nám jedna maminka napsala do dotazníku, že tyto řezy její děti neskutečně milují. Pojďme se tedy naučit zdravou a čerstvou variantu.
Těsto:
- 6 vajec
- 8 lžic cukru třtinového
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 5 lžic kakaa
- 10 lžic celozrnné špaldové mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- sůl
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání 30%
- 125 g tvarohu plnotučného
- 4 plátky plátkové želatiny
- med
Postup
Troubu vyhřejte na 180 °C. Vajíčka s cukrem a špetkou soli ušlehejte šlehačem do pěny, přidejte olej a postupně na nízké obrátky zapracujte i prosátou mouku s kakaem a kypřicím práškem.
Těsto rozetřete v tenounké vrstvě na 2 velké plechy vyložené pečicím papírem a pečte asi 10 minut. Překlopte na prkénko, stáhněte pečicí papír a nechte vychladnout.
Plátky želatiny nechte 10 minut nabobtnat v trošce vody, smetanu ušlehejte dotuha a tvaroh prošlehejte s medem dle chuti. Želatinu nechte na mírném ohni rozpustit, zašlehejte do tvarohu a opatrně vmíchejte ke smetaně.
Nechte trochu zatuhnout a rozetřete na upečený plát. Přiklopte druhým plátem těsta, pořádně přitiskněte, nechte alespoň dvě hodiny v chladu odležet.
Budete mít cca 16 kusů. Dobrou chuť.
