Velikonoční lízátka

Nemohla jsem si pomoct a musela jsem nás tady doma i Vás trochu potěšit dávkou Velikonočního vaření a pečení.

Protože v rodině žádné tradiční sušenky nemáme, vymyslely jsme si s Dorotkou vlastní. Ale nejde o žádnou vědu, je to základní sušenkový recept, kde jsou použity trochu zdravější ingredience.

220 g másla

200 g třtinového cukru

2 žloutky

100 g pohankové mouky

300 g špaldové mouky

kůra z jednoho bio citrónu

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého muškátového oříšku

špetka soli

Šlehejte máslo s cukrem dokud nebude směs krásně jemná a nadýchaná. Když dosáhnete požadované lehkosti, postupně přidejte žloutky, koření, kůru, sůl a poté mouku. Ke konci už bude třeba vzít těsto do vlastních rukou. Spojte všechny ingredience, vytvořte kouli a nechte ji zabalenou ve fólii odpočinout v lednici přibližně 30 minut.
Předehřejte troubu na 160 °C. Odpočinuté těsto vyválejte na tlustší placku. Vykrajujte vajíčka a do každého před pečením zapíchněte špejli. Pečte na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu pouze 10 minut. Doba pečení závisí na tloušťce sušenek, ale stačí chvilka, sotva začínají chytat barvu, jsou hotové. Pár minut po chladnutí na plechu, přesouvejte na mřížku nebo roštík, kde je nechte úplně vychladnout.

Lízátka zdobte dle vlastní fantazie. Ideální jsou přírodní potravinářské barvy.

Děti milují zdobení. Nechte jim tuto činnost a dovolte jim, ať si vajíčka tvoří dle vlastní fantazie.

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.