Fit pohankový/jáhlový koláč

V tomto receptu můžete použít jáhly i pohanku. Záleží co preferujete a koláč bude výborný i s pohankou i s jáhlami.

Můžete jej zdobit ovocem či ořechy. Místo klasického mléka použít rostlinné (ovesné, mandlové…).

Jáhly obsahují křemík, významný antioxidant, který podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Ty, jež jsou v důsledku porodu a těhotenství oslabené, vypadávají, či trpí zvýšenou lámavostí, křemík doslova vyztuží a navrátí jim sílu. Přítomnost tohoto prvku dále ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, svalovou tkáň, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran, podílí se na syntéze vitamínu B1 a působí blahodárně při osteoporóze.

Takže maminky hurá na vaření koláče. 👩‍🍳 Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, zásadité, tradiční čínská medicína je řadí mezi ty, jež zahřívají.

Informace o pohance a další skvělé info na téma jáhly hledejte v kuchtících krabicích.

3 banány

3 vejce

lžíce skořice

lžička perníkového koření

350 ml mléka

50 g másla + na vymazání formy

50 g kokosu + na vysypání formy

300 g jáhel/ pohanky

Pohanku dejte do hrnce, zalijte mlékem, nasypte skořici a perníkové koření a vařte do změknutí cca 15 minut.

Mezitím si rozmačkejte banány vidličkou. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte kokosem.

Do lehce vychladlé pohanky zpracujte máslo a kokos. Přidejte i banány a vejce a opět zamíchejte.

Hotovou směs přemístěte do formy na pečení. Malou část těsta můžete obarvit karobem a rozetřít na povrchu koláče. Bude tak hezky dvoubarevný.

Pečte 15 minut na 190 °C.

Děti můžou míchat, mačkat banány a klidně v průběhu vaření i ujídat z uvařené pohanky nebo jáhel. Při trošce šikovnosti koláč ozdobte ořechy a ovocem, čokoládou a jedlými květy a vykouzlíte opravdu hezký třeba narozeninový dort. Bez lepku, přidaného cukru a ve fit verzi. Pokud se do takové tvorby pustíte – pošlete nám fotografie. Všechny vaše výtvory budou určitě skvěle vypadající.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.