Mrkvový dort

Toto je úžasná, zdravá a ještě k tomu hrnečková verze …

Děti si náramně užívají zdobení a od krému jsou vždy úplně celé:-)

Ingredience

  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky, ideálně polohrubá
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody na pečení
  • špetka soli
  • 8 středních mrkví
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • na krém:
  • 600 g lučiny
  • 250 g tvarohu
  • 1 hrnek medu
  • 100 g másla
  • trochu citrónové šťávy

Troubu předehřejeme na 170 °C, nastrouháme mrkev najemno. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme suché přísady, olej a na závěr nastrouhanou mrkev, kůru a ořechy. Těsto dáme do dortové formy (dno vykložte pečícím papírem a boky potřete máslem) a vložíme do trouby na cca 70 minut.
Na krém vyšleháme lučinu s tvarohem, citrónovou šťávou a půlkou medu. V hrnečku, stačí vidličkou, umícháme zbylý med s máslem, které by mělo být povolené, aby se medové máslo nesrazilo, pokud se stane, stačí trochu zahřát a vymíchat znovu, poté obě směsi smícháme.
Vychladly dort podélně rozřízneme na polovinu nebo třetiny, naplníme cca 1/3 krému, zbytkem pokryjeme celý dort.
Můžete servírovat okamžitě, ale odleželý je ještě lepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.