Co se využití a lékařství černého bezu týče, má močopudné a potopudné účinky, také ochlazuje (proto se používá při horečce). Pozitivně působí na cévy, tedy ideální při křečových žilách a hemeroidech (vitamín P a C v kombinaci zpevňují cévní stěny). Také se využívá k léčbě kašle protože podporuje vykašlávání. Květy obsahují vitamíny skupin A, C, B, P-rutin, třísloviny, organické kyseliny, cukry a minerály.
- 25 květenství černého bezu
- 2 kg třtinového cukru
- šťáva ze 2 bio citrónů
- 28 g kyseliny citrónové
Převaříme 2 litry vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin.
Šťávu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou, citrón a mícháme. Trvá delší dobu, než se cukr rozpustí.
Sirup plníme do skleněných lahví vymytích vroucí vodou.