Sirup z květů bezu

Co se využití a lékařství černého bezu týče, má močopudné a potopudné účinky, také ochlazuje (proto se používá při horečce). Pozitivně působí na cévy, tedy ideální při křečových žilách a hemeroidech (vitamín P a C v kombinaci zpevňují cévní stěny). Také se využívá k léčbě kašle protože podporuje vykašlávání. Květy obsahují vitamíny skupin A, C, B, P-rutin, třísloviny, organické kyseliny, cukry a minerály.

  • 25 květenství černého bezu
  • 2 kg třtinového cukru
  • šťáva ze 2 bio citrónů
  • 28 g kyseliny citrónové

Převaříme 2 litry vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin.


Šťávu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou, citrón a mícháme. Trvá delší dobu, než se cukr rozpustí.

Sirup plníme do skleněných lahví vymytích vroucí vodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.