Krtkův dort – neslazený cukrem

Tento dort je velmi oblíbený u našeho tatínka. Na Den otců byl tedy jasná volba. A mooc dobře se mi peklo, když mám takové dvě pomocnice:-)

Na posypání nezbylo skoro nic, šlehačka se ztrácela před očima a jahod bylo naštěstí tolik, že nám dort i bříška hezky naplnily.

  • 180 g špaldové mouky
  • 100 g datlového sirupu
  • 120 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • smetana ke šlehání 2 ks (500 ml)
  • ztužovač do šlehačky 2 balíčky
  • 2 polévkové vrchovaté lžíce carobu
  • kypřící prášek do pečiva,
  • 70% hořká čokoláda
  • jahody

Ze dvou bílků ušleháme sníh. Ze sirupu, 2 žloutků a oleje vyšleháme pěnu. Střídavě přidáváme mouku smíchanou s carobem a práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při teplotě asi 180 stupňů na špejli (až se nám bude zdát dort upečený a začne vonět, propíchneme ho špejlí a pokud bude čistá a nebude se na ní lepit těsto, dort je hotový).

Dort necháme vychladnout.

Po zchladnutí vydlabeme lžící po obvodu korpusu kruh, cca 1 cm od kraje, dno musí zůstat neporušené. Jahody naskládáme do vydlabaného korpusu. Šlehačku ušleháme s ztužovačem do šlehačky a přimícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu. Náplň navrstvíme na jahody, do krajů dortu a vytvoříme kopeček. Nakonec na něj namačkáme rozdrobený vnitřek korpusu a vytvoříme „krtinu“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.