Tento dort je velmi oblíbený u našeho tatínka. Na Den otců byl tedy jasná volba. A mooc dobře se mi peklo, když mám takové dvě pomocnice:-)
Na posypání nezbylo skoro nic, šlehačka se ztrácela před očima a jahod bylo naštěstí tolik, že nám dort i bříška hezky naplnily.
- 180 g špaldové mouky
- 100 g datlového sirupu
- 120 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- smetana ke šlehání 2 ks (500 ml)
- ztužovač do šlehačky 2 balíčky
- 2 polévkové vrchovaté lžíce carobu
- kypřící prášek do pečiva,
- 70% hořká čokoláda
- jahody
Ze dvou bílků ušleháme sníh. Ze sirupu, 2 žloutků a oleje vyšleháme pěnu. Střídavě přidáváme mouku smíchanou s carobem a práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při teplotě asi 180 stupňů na špejli (až se nám bude zdát dort upečený a začne vonět, propíchneme ho špejlí a pokud bude čistá a nebude se na ní lepit těsto, dort je hotový).
Dort necháme vychladnout.
Po zchladnutí vydlabeme lžící po obvodu korpusu kruh, cca 1 cm od kraje, dno musí zůstat neporušené. Jahody naskládáme do vydlabaného korpusu. Šlehačku ušleháme s ztužovačem do šlehačky a přimícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu. Náplň navrstvíme na jahody, do krajů dortu a vytvoříme kopeček. Nakonec na něj namačkáme rozdrobený vnitřek korpusu a vytvoříme „krtinu“.