Řecký kuskusový salát

V obchodech můžete narazit na kuskus celozrnný, který je lepší. Má mnohem více minerálů, vlákniny a tak i nižší glykemický index. Tak jako většina základních surovin je pro naše tělo mnohem zdravější. Pro změnu můžete také vyzkoušet namísto kuskusu v tomto receptu třeba bulgur, který má o něco hrubější strukturu. Obě tyto ingredience se připravují stejně. Zalijí se horkou nebo vlažnou vodou či vývarem a nechají se pod pokličkou nabobtnat.

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1, 5 hrnku vody nebo vývaru
  • 1 lžička oregana
  • deset malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
  • půl salátové okurky, nakrájené na malé kostičky
  • 100 g řecké fety, nadrobit
  • hrst oliv bez pecek
  • 1 malá červená cibule, na jemné kostičky
  • 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou tak, aby se pěkně obalilo každé zrnko. Tuto směs zalijte horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat. Po 5 – 10ti minutách bude kuskus už měkký na skus a tedy hotový a připravený k dalšímu postupu. 

Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte. Salát můžete servírovat takto vlažný nebo i vychlazený.

Na letní grilovačku jste připraveni a máte přílohu k masu.

Nebo si salát vychutnejte jako lehký oběd v teplém dni.

Děti si pochutnají rovněž ale pozor kuskus bude opravdu všude….já pak rovnou tasím vysavač:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *