První krok je – pořídit si čistý přírodní pektin, protože není až tak běžně k sehnání.
Běžně prodejné želírovací cukry obsahují mnoho látek a konzervantů, jejichž škodlivost byla dokázána a rozhodně ke mně domů nepatří!
Další pravidlem číslo je: ovoce vařte co nejkratší dobu, ale určitě není na škodu použít na přípravu marmelády široký hrnec, kde větší plocha umožňuje odpar tekutiny. Pokud máte v kuchyni teploměr, připravovaný „lektvar“ by měl přesahovat 100°C.
Přislazovat marmeládu nemusíte v poměru 1:1 (cukr:ovoce) a ani 1:2, záleží na Vaší chuti, ale pak je dobré zvýšit trochu poměr pektinu. Neznamená to však, že se obejdete bez cukru úplně, má totiž také funkci konzervantu. Ale počítá se i cukr obsažený v ovoci. Kolik pektinu použít se dozvíte na obalu.
Dále používám cukr třtinový s větším podílem melasy. Ne klasický cukr.
Tak jdeme na to:
Meruňková s rozmarýnem a chia
- 2 kg vypeckovaných meruněk
- 600 g třtinového cukru
- 25 g citrusového pektinu
- šťáva ze dvou citrónů nebo 2 lžičky kyseliny citrónové
- 60 g chia semínek
Všechny meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kostičky. Dejte je do hrnce, přidejte 500 g cukru, promíchejte. Přidejte větvičky rozmarýnu.
Mezitím si připravte čisté sklenice.
Já osobně se snažím marmeládu vařit co nejkratší čas. Tedy maximálně 7 minut. V mističce smíchejte zbývajících 100 g cukru a dobře jej promíchejte s pektinem, to zamezí následnému hrudkování pektinu v džemu. Tuto směs cukru přidejte do hrnce k ovoci, promíchejte a nechte 5 minut ještě povařit. Teď je ten správný čas přidat i citrónovou šťávu či kyselinu citrónovou a chia semínka.
Můžete naplnit vysterilizované zavařovací sklenice, velmi pomůže trychtýř s širším hrdlem a ihned je uzavírat. Okraj sklenice by měl zůstat čistý, jinak by mohlo dojít ke kontaminaci a předčasnému pokažení.



Další kombinaci doporučuji angreštová s levandulí.
Můžete se mrknout i na videorecept: