Mirabelkové chutney s whisky

Letošní úroda je velmi bohatá. V kuchyni se tedy můžete vyhrát a namísto klasické marmelády vyzkoušet chutney.

Taky vím, že hodně z vás rádi vyrábíte jedlé dárky, takže ne že bych chtěla připomínat Vánoce v červenci, ale pár skleniček úžasného Chutney s whisky v Prosinci jako když najdete! Nebo i dříve.

Děti s touto pikantní sladko-slanou pomazánkou moc nepotěšíte, ale my dospělí se budeme olizovat až za ušima.

Nejraději mám chutney se sýry a ještě nejvíce s kozím sýrem. Napište mi, jak vám chutnalo a s čím jste si chutney vychutnali vy.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké červené cibule, pokrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, pokrájený na plátky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 5 cm kořene zázvoru, jemně strouhaný
  • 1 kg mirabelek
  • 70 g hrozinek
  • 200 g jablečného octa
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 100 g whisky Tullamore Dew
  • kdo má rád přidá si chilly

Ve větším širokém hrnci orestujte na rozpuštěném másle všechnu cibuli do měkka. Přidejte česnek, všechno koření a ještě chvíli restujte, než se rozvoní. Nyní přidejte zbylé ingredience a pomalu vařte za občasného míchání, až se vzniklá šťáva zredukuje o 1/3. Trvá to cca 45 minut.

Mezitím si připravte sklenice na plnění. Je lepší volit menší velikosti.

Plňte sklenice pořádně horkým chutney, uzavřete a nechte vychladnout.  Pak vám vydrží uskladněné v temnu a chladu rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.