Letošní úroda je velmi bohatá. V kuchyni se tedy můžete vyhrát a namísto klasické marmelády vyzkoušet chutney.
Taky vím, že hodně z vás rádi vyrábíte jedlé dárky, takže ne že bych chtěla připomínat Vánoce v červenci, ale pár skleniček úžasného Chutney s whisky v Prosinci jako když najdete! Nebo i dříve.
Děti s touto pikantní sladko-slanou pomazánkou moc nepotěšíte, ale my dospělí se budeme olizovat až za ušima.
Nejraději mám chutney se sýry a ještě nejvíce s kozím sýrem. Napište mi, jak vám chutnalo a s čím jste si chutney vychutnali vy.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 velké červené cibule, pokrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, pokrájený na plátky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého římského kmínu
- 5 cm kořene zázvoru, jemně strouhaný
- 1 kg mirabelek
- 70 g hrozinek
- 200 g jablečného octa
- 400 g třtinového cukru
- 1 lžička mořské soli
- 100 g whisky Tullamore Dew
- kdo má rád přidá si chilly
Ve větším širokém hrnci orestujte na rozpuštěném másle všechnu cibuli do měkka. Přidejte česnek, všechno koření a ještě chvíli restujte, než se rozvoní. Nyní přidejte zbylé ingredience a pomalu vařte za občasného míchání, až se vzniklá šťáva zredukuje o 1/3. Trvá to cca 45 minut.
Mezitím si připravte sklenice na plnění. Je lepší volit menší velikosti.
Plňte sklenice pořádně horkým chutney, uzavřete a nechte vychladnout. Pak vám vydrží uskladněné v temnu a chladu rok.
