Focaccia, italský chléb chudých

Kdo je zvyklý na špaldovou mouku, může část nahradit. Na začátek doporučuji dělat celý recept s hladké bílé mouky.

V míse promícháme 300 g hladké bílé mouky

půl lžičky soli

půl sáčku instantního droždí (asi 5 g)

3 lžíce rajského protlaku (můžete použít i kečup)

30 ml olivového oleje a 150 ml vlažné vody

Vyklopíme na vál a důkladně rukama zpracujeme na hladké, pružné, lesklé, nelepivé těsto, které vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple půl hodiny kynout.

Znovu prohněteme na vále a prsty roztáhneme na vymaštěný plech na placku silnou asi 1 cm.

Klouby prstů utvoříme po celé ploše důlky, znovu zakryjeme a necháme hodinu v teple.

Na pastu promícháme 40 ml olivového oleje, dva utřené stroužky česneku, tymián, rozmarýn a bazalku.

Potřeme placku, posypeme ji hrubou solí, opět pomačkáme klouby prstů, poklademe ji olivami a rajčaty a pečeme při 200 stupních asi 25 minut. Necháme vychladnout a krájíme na dílky. Podáváme se salátem nebo jen máčíme v olivovém oleji.

Mizí rychle a hezky čerstvý je nejlepší.

Malý pomocník: sype suroviny do mísy, hněte těsto, potírá těsto, vkládá a mačká do těsta olivy a rajčata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.