Dýně – sušenky a chlebík

Já z dýně miluji snad všechna jídla. Pro děti a s dětmi vyzkoušejte sušenky a dýňový chlebík.

Sušenky:

200 g dýně hokkaido

90 g másla

50 g cukru krystal

220 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)

Postup:

Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Uvařte do měkka a nechte krátce vychladnout.

Máslo rozpusťte a společně s dýní ho rozmixujte na hladké pyré.

K pyré přidejte cukr a mouku a dejte do lednice alespoň na hodinu vychladnout.

Poté těsto vyválejte na plát silný cca 5 mm a vykrajujte tvary. Sušenky udrží i reliéf, tzn. pokud máte formičky tohoto typu, klidně je můžete použít.

Pečte v troubě vyhřáté na 170°C / 15 minut.

Dýňový chlebík

Dalším z důvodů, který mě na dýních nepřestane fascinovat je jejich neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert!!! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček.

Nejlíp chutná chlebíček namazaný silnou vrstvou mandlového másla, a to vše pod huňatou dekou.

Ingredience

250 g dýňového pyré

300 g hladké špaldové celozrnné mouky

4 vejce (nejlépe domácí)

50 g třtinového cukru

70 ml oleje (kokosový)

100 ml mléka

40 g dýňových semínek

40 g lískových ořechů

1 lžička kurkumy

2 lžičky skořice

špetka soli

1 vrchovatá lžíce medu

20 g prášku do pečiva bez fosfátů

postup

Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.

Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.

Formu na chlebíček vystelte pečícím papírem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.

Dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.