Já z dýně miluji snad všechna jídla. Pro děti a s dětmi vyzkoušejte sušenky a dýňový chlebík.
Sušenky:
200 g dýně hokkaido
90 g másla
50 g cukru krystal
220 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
Postup:
Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Uvařte do měkka a nechte krátce vychladnout.
Máslo rozpusťte a společně s dýní ho rozmixujte na hladké pyré.
K pyré přidejte cukr a mouku a dejte do lednice alespoň na hodinu vychladnout.
Poté těsto vyválejte na plát silný cca 5 mm a vykrajujte tvary. Sušenky udrží i reliéf, tzn. pokud máte formičky tohoto typu, klidně je můžete použít.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C / 15 minut.

Dýňový chlebík
Dalším z důvodů, který mě na dýních nepřestane fascinovat je jejich neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert!!! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček.
Nejlíp chutná chlebíček namazaný silnou vrstvou mandlového másla, a to vše pod huňatou dekou.
Ingredience
250 g dýňového pyré
300 g hladké špaldové celozrnné mouky
4 vejce (nejlépe domácí)
50 g třtinového cukru
70 ml oleje (kokosový)
100 ml mléka
40 g dýňových semínek
40 g lískových ořechů
1 lžička kurkumy
2 lžičky skořice
špetka soli
1 vrchovatá lžíce medu
20 g prášku do pečiva bez fosfátů
postup
Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.
Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.
Formu na chlebíček vystelte pečícím papírem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.
Dobrou chuť
