Zkusme to letos zdravěji – tipy na zdravější vánoční cukroví

Listopad se nám přehoupl a nám maminkám už to v hlavě šrotuje. Co letos upeču za vánoční cukroví? Kolik bych měla udělat druhů? To bude zase cukru… Já osobně bych to letos chtěla zkusit alespoň trochu jinak. Žádné pečení po večerech, žádných patnáct druhů sladkostí. Letos bych si ráda vybrala jenom opravdu to nejoblíbenější tradiční cukroví a k tomu něco zdravějšího a vhodnějšího pro děti. A hlavně abychom si přípravu užily i s holkama. Abychom si připravily adventní atmosféru společně. Tady máte pár vybraných receptů:

Jáhlové rafaelo(1)

Potřebujeme: 200 g vařených jáhel v mléce, 50 g medu, 60 g kokosu, 30 g mletých mandlí, 30 g kokosového oleje nebo másla, 30 g kokosu na obalení a 10 celých mandlí.

Předvařené jáhly rozmixujeme společně s medem, kokosovým olejem, kokosem a mletými mandlemi. Vzniklou hmotu dejte alespoň na 1 hodinu do lednice. Ze ztuhlého těsta vytvořte kuličky. Do každé dejte mandli. Na závěr každou kuličku obalte ve strouhaném kokosu.

Raw včelí úlky podle Margit Slimákové(2)

Těsto připravuje tak, že rozseká vlašské ořechy v mixéru. K najemno nasekaným ořechům přidává změklé máslo a trochu cukru a kakaa, aby vytvořila lepivé těsto. Krém připraví ze změklého másla, sušené třtinové šťávy a žloutků. Dochucuje vanilkou nebo několika kapkami rumu.

Do třetí mističky připraví rýžovou mouku. Rýžová mouka je krásně bílá a nemá výraznou chuť, používá ji namísto cukru k vysypání úlkové formičky, aby se těsto nelepilo.

Marcipánové kuličky(3)

200 g neloupaných mandlí opražíme na pánvi nasucho a umeleme je nebo rozmixujeme v robotu, vmícháme mletou vanilku a 80 g medu. Dobře prohněteme v ruce a tvoříme kuličky, uchováme v chladu, můžeme i zamrazit.

Marokánky bez lepku a cukru(4)

Do rendlíku dáme 30g jáhlové mouky a 200 ml vody. Mouku si můžete koupit nebo rozmixovat jáhly. Směs přivedete k varu a povaříte za stálého míchání asi 2 minuty, až hezky zhoustne na kaši.

Do kaše přimícháte 100 g jemně mletých mandlích (nebo jiných oblíbených oříšků) a 150 g nabrobno nakrájeného sušeného ovoce. Z těsta tvarujeme na plechu marokánky. Pečeme na 150 °C 15 – 20 minut. Vychladlé marokánky máčejte v kvalitní rozpuštěné čokoládě.

Perníčky z žitné mouky(5)

Potřebujeme: 250 g hladce namleté žitné mouky, 50 g másla, 1 celé vejce, 3 polévkové lžíce medu, 2 lžíce mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička kůry z nechemicky ošetřeného citronu, špetka namletého hřebíčku a skořice

Změklé máslo utřeme s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a s práškem do pečiva. Vypracujeme v hladké těsto a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny. Z těsta vyválíme 3-5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou. Vychladlé perníčky uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně čtrnáct.

Plněné datle s čokoládou a s pistáciemi(6)

Potřebujeme: sušené vypeckované datle, oříškové máslo (arašídové, kešu nebo mandlové), kvalitní hořká čokoláda , pražené solené pistácie

Datle rozevřeme a pomocí lžičky je naplníme oříškovým máslem. Takto naplněné datle dáme na půl hodinky do mrazničky, aby nám máslo ztuhlo. Pistácie nasekáme nožem nahrubo. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, namočíme do ní datle a ihned posypeme pistáciemi. Plněné datle necháme ztuhnout v lednici a skladujeme v chladu.

Děti vám mohou pomáhat míchat těsta, válet kuličky, vykrajovat nebo máčet v čokoládě. Chceteli mít přece jen více druhů cukroví, domluvte se z kamarádkou. Každá upečete pár druhů a pak se rozdělte. Ochutnáte něco nového a ušetříte čas.

A pokud přemýšlíte nad dárky pro své ratolesti nebo pro někoho blízkého, který má děti, zkuste mu věnovat jednu z našich Kuchticích krabic. Darujete příjemný zážitek ze společně stráveného času a tvoření podle skvělých a jednoduchých receptů.

Zdroje:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.