Na Vánoce vánočku aneb šťastné a zdravé…

Nikdo asi neprožívá Vánoce tak intenzivně jako děti. Vánoční příběh, těšení, dárečky, cukroví, společně strávené chvíle… Pojďme se podívat na pár tipů, jak udělat našim nejmenším Vánoce nejen krásné, ale také zdravé.

Bezlepková vánočka z jáhlové mouky

Vánočka je u nás tradiční snídaní na Štědrý den (pokud teda nechceme čekat na zlaté prasátko).Výhodou jáhlové mouky je, že je vhodná jak pro celiaky, tak pro ty nejmenší bříška, protože je lehce stravitelná, psyllium ji zase udrží hezky vláčnou. Děti vám můžou nadrobit kvasnice do mléka, sypat do těsta rozinky a další suroviny, potírat vánočku vejcem a sypat mandlemi.

Potřebujete: 300 ml mléka, 30 g droždí, 500 g jáhlové mouky, 80 g třtinového cukru, 60 g rozinek, 100 g změklého másla, 15g psyllia, 250 ml vody, citronová kůra, 15 g vanilkového cukru

Kvasnice rozmícháme s polovinou vlažného mléka a lžičkou cukru. Počkáme několik minut, dokud se kvasnice nerozjedou – pozorujeme bublinky. Psyllium rozmícháme ve vodě a necháme nabobtnat.

Poté všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme hodinu kynout a poté těsto ještě propracujeme. Z těsta spleteme jednu velkou nebo dvě malé vánočky a na plechu necháme ještě 30 minut kynout. Pečeme na 180 °C 30 – 40 minut.

Vánočku před pečením ještě můžeme, ale nemusíme potřít vejcem a posypat plátky mandlí.

Pečená jablíčka

Pečená jablíčka to je jednoduchá, zdravá a výtečná vánoční dobrota, která vám krásně provoní dům. Můžete podávat jako svačinku nebo teplý dezert. Jablíčka rozkájíte na půlky nebo čtvrtky, vykrájíte jádřince a šup s nimi do trouby. Pečte asi na 160 °C dokud nebudou měkká. Ještě na plechu je můžete posypat oříšky a sušeným ovocem a zapéct ještě 5-10 min. Potom jablíčka můžete servírovat buď jen tak nebo si je na talíři můžete dochutit a dozdobit podle toho, co máte s dětmi rádi. Skvělá jsou například s bílým jogurtem, troškou medu a nasekanými oříšky. Můžete použít také tvaroh, různé sirupy, sušené ovoce nebo ti mlsnější šlehačku z kokosového mléka.

Vánoční zázvorky1 (pro děti od dvou let!)

Pokud chodíte na Vánoce rádi na procházky a bojíte se, že by vás mohl přepadnout hlad, není nic lepšího než mít poruce pytlík sušenek. Ale vhod vám určitě přijdou i doma.Díky pohankové mpuce jsou sušenky nejen zdravé, ale také bezlepkové. Děti vám můžou pomáhat zpracovávat těsto, dělat kuličky nebo, a to je nejoblíbenější činnost, rozplácávat kuličky na placky.

Potřebujete: 60 g másla,3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu, 125 g pohankové mouky, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte med nebo sirup, nechte vše rozpustit a dobře promíchejte. Směs sundejte z plotny a nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku, přimíchejte zázvor a prášek do pečiva. Směs promíchejte, přidejte vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujte v hladké těsto. Vyválejte kuličky ve velikosti ořechu a naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštěte. Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 15 minut. Hotové zázvorky ponechte vychladnout a skladujte v chladu a suchu.

Štědrovečerní hostina

Pokud si stejně jako já nedokážete představit Štědrý den bez bramborového salátu a obalovaného kapra, tak si tyto jídla aspoň trochu odlehčete. Bramborový salát můžeme udělat bez majonézy buď jenom tak nebo ji nahradit bílým jogurtem. Klasickou mouku na obalování kapra nahradíme špaldovou a místo smažení na pánvi kapra upečeme v troubě. Jednotlivé kousky trošku pokapeme olejem nebo postříkáme rozprašovačem a upečeme na 180 °C.

Dárky šetrné k přírodě

Dárky zabalené v barevném papíru jsou sice krásné, ale jsou zdrojem velkého množství odpadu. Přitom i obal dárku může být sám dalším dárkem. Balit můžeme třeba do šátku nebo šály, do různých látkových ubrousků, pytlíků a kapsiček. A pokud si neodpustíte trhání papíru, zkuste si koupit obyčejný recyklovaný papír, který si můžete sami ozdobit, pokreslit, zavázat lýkem a dozdobit třeba šiškami, oříšky, jeřabinami, šípky a podobně.

Co nám škodí asi nejvíce je stres a shon, který vánoční přípravy taky mnohdy doprovází. Únava a podráždění se nedotýká nejen nás, ale promítá se i do naších dětí. Snaha o perfektní dárky, výzdobu čí úklid tak může snadno kouzlo pohodových svátků zlomit. Takže buďte hlavně v klidu. I když budete mít méně druhů cukroví, méně naklizeno, běžte raději společně na procházku, hlavně když budete spolu a společný čas si i vědomě užijete. A tak vám přeji Vánoce plné klidu, pohody, lásky radosti a společných chvilek.

(1) https://www.dancahajkova.com/post/zdrave-vanocni-cukrovi-recepty


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.