Slavíme Silvestr s dětmi – 7 tipů na občerstvení pro malé i velké

Máme tady konec roku a to znamená oslavy, jídlo, pití… Tradiční pohoštění je ve znamení chlebíčků, brambůrků a dalších dobrot, které nejsou moc zdravé pro bříška našich dětí a ani pro nás.

Zkusme na stůl přidat i něco dobrého, ale zároveň zdravého, jak pro naše zlatíčka, tak vlastně taky pro nás. A nezapomeňte malé pomocníky do přípravy zapojit, vlastnoručně připravené pochoutky totiž chutnají dětem dvojnásob :-).

Ovovocné špízy

Ovocné špízy jsou pochoutkou, kterou se zavděčíte jak dětem tak dospělím. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že mizí ze stolu rychlostí blesku. Navíc do přípravy můžete zapojit i malé pomocníky. Nakrájejte jim ovoce na kousky a nechte je tvořit. Uvidíte jak budou na vlastnoručně vyrobené občerstvení hrdé. Vyberte si ovoce různých barev a vytvořte si duhovou mňamku. A ti největší mlsouni si můžou rozpustit kvalitní čokoládu a špízky naskládané na talíř s ní pocákat.

Ovocná lízátka

Jsou trošku jinou alternativou ke špízům. Na špejle se napichávájí o něco větší kousky jednotlivého ovoce. Nakrájejte asi 1 cm široká kolečka nebo kousky kiwi, banánu, pomeranče, jablka, hrušky. V létě jsou ideální jahody, meloun. Lízátka můžete také namočit celé nebo jen část do čokolády a obalit třeba v kokosu, nebo nasekaných oříškách. Děti je milují a jsou kreativním způsobem, jak dětem nabídnout čerstvé ovoce.

Sušené ovoce

Pokud jste si v létě a na podzim nasušili různé plody ze záhrádky je ideální čas na to si je užít. Nenechejte je zapomenuté ve spížy a vyzdobte si talíř nebo misku různými druhy sušeného ovoce. Na zobání je výborné, sušené jablíčka, hrušky, banány, datle, meruňky… Dnes už můžeme v obchodě koupit také různé druhy mrazem sušeného ovoce, jako třeba jahody, maliny, borůvky a užít si tak i v zimě  kousek léta.

Zeleninové chipsy

Pokud jste, stejně jako já milovníky slaného, vyzkoušejte domácí zeleninové chipsy. Použít můžete různé druhy jako brambory, mrkev, celer, petržel, řepu, cukety, batáty, ředkev. Zeleninu si očistěte a a nakrájejte na tenké plátky. Mně se na tenoučké plátky nejplíp osvědčila škrabka. Nakrájenou zeleninu nechte alespoň 10 minut ležet zabalenou v utěrce, aby pustila vodu. Potom rozložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem. Pro dospělé můžete posypat solí, grilovacím kořením, paprikou, chilli, prostě tím co máte rádi.  Pečte na 190 °C asi 15-20 minut. V průběhu zeleninku radši kontrolujte.

Zeleninové hranolky

Pokud chcete dětem nabídnout zeleninu raději v syrové formě, nakrájejte jim ji na hranolky. Vyberte opět více druhů v různých barvách, aby si každý mohl vybrat, co má rád. Hranolky dětem pěkně padnou do ručky a zeleninka se jim dobře křupká. A protože největší zábava je si hranolky do něčeho namáčet,  můžete k nim připravit dip ze zakysané smetany nebo hummus.

Slané pečené pochoutky

Keksíky se slunečnicovými semínky1

Potřebujeme: 100 g špaldové mouky jemně mleté

100 g hladké mouky

50 g najemno rozmixovaných slunečnicových semínek

90 g strouhaný sýr gouda

100 g studeného másla, 1 žloutek

5 lžic studené vody.

na potření 1 vejce a na posypání hrst slunečnicových semínek

Postup: Do mísy odvážíme mouky a najemno nastrouháme sýr. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nahrubo zpracujeme, tvoříme jakoby drobenku, poté přidáme žloutek, vodu a zpracujeme v těsto do tvaru koule. Zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň hodinu (nebo do druhého dne) odležet. Poté necháme pár minut povolit z lednice a vyválíme na velmi lehce podsypaném válu na cca 3-4 mm silný plát. Vykrajujeme oblíbené tvary a skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Po vychladnutí ihned ochutnáváme, můžeme i namáčet do oblíbené pomazánky či dipu.

Domácí preclíky se špaldovou moukou2

Potřebujeme: 200 g žitné chlebové mouky, 220 g špaldové mouky, 30 g změklého másla, 1 lžíce cukru, lžíce soli, sušené droždí, 125 ml vlažné vody, 125 ml piva plzeňského typu, 1 žloutek, semínka na posypání (len, mák, sezam…)

Postup: smíchejte sušené droždí z cukrem a vodou, Nechejte deset minut odstát. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl a přimíchejte změklé máslo. Nalijte směs s droždím a pivo. Vymíchejte hladké těsto, zakryjte utěrkou a nechejte kynout 60 – 90 minut. Těsto rozdělíme na 8 kusů. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte preclíky. Nechejte kynout 30 minut. Potřete žloutkem a posypejte. Pečte 12 minut na 250 °C do zlatohnědé barvy.

Slané dobroty milují děti i dospělí. U dětí ale se solí opatrně, solené jídla jsou vhodné pro děti od 1 roku. Recepty na další nejen slané dobroty můžete najít v našich Kuchticích krabicích.

Přeji vám ať si spolu užijete jak přípravu, tak pojídání těchto dobrot. A pokud hledáte něco smysluplného, čím zaplnit čas s dětmi mrkněte na naše stránky www.kuchynebezhranic a třeba si objednejte některé z našich předplatných. Naše kuchticí krabice jsou totiž plné nejen báječných a snadných receptů, ale také úžasných dárků. Tak si hezky užijte konec roku a nashledanou v roce příštím…

Použité zdroje:

(1) Kuchtící krabice, Bezplastový oběd, říjen 2019: Keksíky se slunečnicovými semínky

(2) Kuchticí krabice, červen 2019: Domácí preclíky se špaldovou moukou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.