V dnešních dnech bylo mnoho z nás rodičů donuceno zůstat doma z práce, abychom se postarali o své ratolesti. Nemůžeme s nimi jít plavat, do zábavního centra, do žádného kroužku. Zdržujeme se převážně ve svých domovech. Snažme se společný čas, který teď pro sebe máme využít smysluplně. A právě takovou činností je i vaření s dětmi. Zabavíme se, něco se přiučíme, užijeme si zábavu a také můžeme podpořit náš imunitní systém.
Jaké si to uděláme, takové to budeme mít
Aby bylo pro děti vaření zábava a ne otrava, je potřeba jim tuto činnost trochu přizpůsobit:
- Vybírejte raději jednodušší recepty, které nejsou časově příliš náročné.
- Zapojujte malé pomocníky do všelijakých činností.
- Nenechávejte je dlouho stát nezapojené.
- Nehoňte děti a nechejte je si v klidu vše vyzkoušet.
- Povídejte si spolu.
- Pojmenovávejte použité potraviny a řekněte dítěti, proč je používáme, čím jsou pro nás zdravé nebo užitečné.
- Ochutnávejte v průběhu jednotlivé suroviny.
- Nechejte děti si suroviny ohmatat.
- Promiňte jim drobné nehody a nedostatky.
- Zkuste je neustále nenapomínat a neodstrkovat je od práce, když jim nepůjde.
Abychom posílili imunitu
Našemu imunitnímu systému můžeme pomoci tím, že tělu dodáme vitamíny, minerální látky, budeme relaxovat a nebudeme se zbytečně stresovat. Náš jídelníček by měl obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, ryb, mléčných výrobků, kvalitního masa a taky nějaké ořechy a semínka. Pokud se chcete nechat inspirovat, tady máte pár tipů:
Energy tyčinky vhodné pro děti
Tyto tyčinky jsem pekla už několikrát a vždy měly velký úspěch. Nejlepší na tom je, že chutnají, jak dětem tak dospělým.
60 g čekankového sirupu (datlového sirupu, medu)
40 g kokosového cukru (třtinového cukru)
2 lžíce másla
120 g ovesných vloček jemných
40 g pohankových pukanců (můžete nahradit pouze ovesnými vločkami)
50 g sušeného ovoce nakrájeného najemno
50 g směsi slunečnicových a chia semínek
V hrnci krátce za stálého míchání necháme vzkypět sirup s máslem a cukrem. Vmíchejte všechny ostatní přísady. Vtlačte do formiček na tyčinky nebo do malého pekáčku a pořádně přitlačte. V pekáčku si tyčinky rovnou nakrájejte na požadovanou velikost.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C nebo klasickou na 180 °C. Pečte 20 minut a ani o kapku déle.
Upečené tyčinky nechejte vychladnout a potom vytahujte z forem nebo pekáčku. Skladujte v chladu, od sebe oddělené papírem na pečení. Jak dlouho vydrží nevím. U nás maximálně dva dny:-D
Malý pomocník: Odvažuje suroviny, míchá, vtlačuje do formiček/ pekáčku. Po upečení můžete tyčinky polít čokoládou.

Video ZDE
Tuňákové placičky s quinoou
Do robotu dejte dvě konzervy tuňáka, 300 g uvařené quinoy, jarní cibulku, 2 vajíčka, sůl, pepř a 4 lžíce ricotty. Promíchejte. Smažte na kokosovém oleji nebo pečte 40 minut na 170 °C.
Malý pomocník: Plní robot, na plech vyložený pečícím papírem tvoří placičky. Podávejte se salátem nebo s bramborovou kaší.

Loupáčky ze špaldové mouky
250g hladké mouky
250g špaldové celozrnné mouky
100g cukru třtinového
špetka soli
150g másla
Zpracujte v robotu na hrubou drobenku. Smíchejte teplejší smetanu s droždím a žloutkem. Přilijte k drobence. V robotu nechte hníst 10minut. Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
PO vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte kruh o průměru 30cm a rozřízněte na stejné části trojúhelníkového tvaru. Smotejte do tvaru rohlíku. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Potřete bílkem a posypte mákem. Rohlíčky nechte ještě chvíli kynout. N8sledně pečte 20-25minut na 160°C.
Malý pomocník: Válí těsto, krájí těsto, roluje rohlíčky, mašluje rohlíčky, sype je mákem.

Video ZDE
Cheesecake do skleničky
Na spodní vrstvu:
40 g strouhaného kokosu
50 g pohankové (mandlové) mouky
60 g másla
Všechny ingredience smíchejte a natlačte je naspod 12 skleniček.
Na cheesecake:
125 ml vody
20 g želatiny
225 g smetanového sýra
500 ml podmáslí
80 ml medu
kůra z jednoho citronu
čerstvé ovoce na podávání
Vodu nalijte do hrnce a nasypte do ní želatinu. Nechte deset minut odstát.
Zbývající ingredience rozmixujte v mixéru. Želatinu rozpusťte – postupujte dle návodu na obalu. Přidejte pár lžic cheesecakeové směsi a promíchejte.
Nalijte ke zbývající směsi v mixéru, promíchejte obě směsi spolu a rozdělte do 12 sklenic. Nechte zchladit v lednici alespoň 4 hodiny do ztuhnutí.
Podávejte s čerstvým ovocem. Cheesecake není sladký a nádherně vypadá.
Malý pomocník: Dostane svoji vlastní skleničku a cheesecake si ozdobí dle své chuti ovocem, oříšky, oříškovým máslem.

Pro další recepty mrkněte na náš web kuchynebezhranic.cz. Na našem facebooku a instagramu se s vámi dělíme o mnohé recepty a zkušenosti ohledně vaření s dětmi. S troškou trpělivosti to zvládnete a děti s obrovskou jiskrou v oku nad svým výtvorem, sní všechno do posledního drobku. To vám zaručuji.