Kuchticí krabice pro děti.

Vaření s dětmi, ideální způsob, jak trávit společný čas zdravě

V dnešních dnech bylo mnoho z nás rodičů donuceno zůstat doma z práce, abychom se postarali o své ratolesti. Nemůžeme s nimi jít plavat, do zábavního centra, do žádného kroužku. Zdržujeme se převážně ve svých domovech. Snažme se společný čas, který teď pro sebe máme využít smysluplně. A právě takovou činností je i vaření s dětmi. Zabavíme se, něco se přiučíme, užijeme si zábavu a také můžeme podpořit náš imunitní systém.

Jaké si to uděláme, takové to budeme mít

Aby bylo pro děti vaření zábava a ne otrava, je potřeba jim tuto činnost trochu přizpůsobit:

  • Vybírejte raději jednodušší recepty, které nejsou časově příliš náročné.
  • Zapojujte malé pomocníky do všelijakých činností.
  • Nenechávejte je dlouho stát nezapojené.
  • Nehoňte děti a nechejte je si v klidu vše vyzkoušet.
  • Povídejte si spolu.
  • Pojmenovávejte použité potraviny a řekněte dítěti, proč je používáme, čím jsou pro nás zdravé nebo užitečné.
  • Ochutnávejte v průběhu jednotlivé suroviny.
  • Nechejte děti si suroviny ohmatat.
  • Promiňte jim drobné nehody a nedostatky.
  • Zkuste je neustále nenapomínat a neodstrkovat je od práce, když jim nepůjde.

Abychom posílili imunitu

Našemu imunitnímu systému můžeme pomoci tím, že tělu dodáme vitamíny, minerální látky, budeme relaxovat a nebudeme se zbytečně stresovat. Náš jídelníček by měl obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, ryb, mléčných výrobků, kvalitního masa a taky nějaké ořechy a semínka. Pokud se chcete nechat inspirovat, tady máte pár tipů:

Energy tyčinky vhodné pro děti

Tyto tyčinky jsem pekla už několikrát a vždy měly velký úspěch. Nejlepší na tom je, že chutnají, jak dětem tak dospělým.

60 g čekankového sirupu (datlového sirupu, medu)

40 g kokosového cukru (třtinového cukru)

2 lžíce másla

120 g ovesných vloček jemných

40 g pohankových pukanců (můžete nahradit pouze ovesnými vločkami)

50 g sušeného ovoce nakrájeného najemno

50 g směsi slunečnicových a chia semínek

V hrnci krátce za stálého míchání necháme vzkypět sirup s máslem a cukrem. Vmíchejte všechny ostatní přísady. Vtlačte do formiček na tyčinky nebo do malého pekáčku a pořádně přitlačte. V pekáčku si tyčinky rovnou nakrájejte na požadovanou velikost.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C nebo klasickou na 180 °C. Pečte 20 minut a ani o kapku déle.

Upečené tyčinky nechejte vychladnout a potom vytahujte z forem nebo pekáčku. Skladujte v chladu, od sebe oddělené papírem na pečení. Jak dlouho vydrží nevím. U nás maximálně dva dny:-D

Malý pomocník: Odvažuje suroviny, míchá, vtlačuje do formiček/ pekáčku. Po upečení můžete tyčinky polít čokoládou.

Video ZDE

Tuňákové placičky s quinoou

Do robotu dejte dvě konzervy tuňáka, 300 g uvařené quinoy, jarní cibulku, 2 vajíčka, sůl, pepř a 4 lžíce ricotty. Promíchejte. Smažte na kokosovém oleji nebo pečte 40 minut na 170 °C.

Malý pomocník: Plní robot, na plech vyložený pečícím papírem tvoří placičky. Podávejte se salátem nebo s bramborovou kaší.

Loupáčky ze špaldové mouky

250g  hladké mouky

250g špaldové celozrnné mouky

100g cukru třtinového

špetka soli

150g másla

Zpracujte v robotu na hrubou drobenku. Smíchejte teplejší smetanu s droždím a žloutkem. Přilijte k drobence. V robotu nechte hníst 10minut. Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

 PO vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte kruh o průměru 30cm a rozřízněte na stejné části trojúhelníkového tvaru. Smotejte do tvaru rohlíku. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Potřete bílkem a posypte mákem. Rohlíčky nechte ještě chvíli kynout. N8sledně pečte 20-25minut na 160°C.

Malý pomocník: Válí těsto, krájí těsto, roluje rohlíčky, mašluje rohlíčky, sype je mákem.

Video ZDE

Cheesecake do skleničky

Na spodní vrstvu:

40 g strouhaného kokosu

50 g pohankové (mandlové) mouky

60 g másla

Všechny ingredience smíchejte a natlačte je naspod 12 skleniček.

Na cheesecake:

125 ml vody

20 g želatiny

225 g smetanového sýra

500 ml podmáslí

80 ml medu

kůra z jednoho citronu

čerstvé ovoce na podávání

Vodu nalijte do hrnce a nasypte do ní želatinu. Nechte deset minut odstát.

Zbývající ingredience rozmixujte v mixéru. Želatinu rozpusťte – postupujte dle návodu na obalu. Přidejte pár lžic cheesecakeové směsi a promíchejte.

Nalijte ke zbývající směsi v mixéru, promíchejte obě směsi spolu a rozdělte do 12 sklenic. Nechte zchladit v lednici alespoň 4 hodiny do ztuhnutí.

Podávejte s čerstvým ovocem. Cheesecake není sladký a nádherně vypadá.

Malý pomocník: Dostane svoji vlastní skleničku a cheesecake si ozdobí dle své chuti ovocem, oříšky, oříškovým máslem.

Pro další recepty mrkněte na náš web kuchynebezhranic.cz. Na našem facebooku a instagramu se s vámi dělíme o mnohé recepty a zkušenosti ohledně vaření s dětmi. S troškou trpělivosti to zvládnete a děti s obrovskou jiskrou v oku nad svým výtvorem, sní všechno do posledního drobku. To vám zaručuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.