5 tipů na velikonoční zábavu a dobroty

Letošní Velikonoce budou jiné než obvykle, protože je budeme muset trávit doma. Žádné obcházení po známých a koledníci, kteří by nás zbavili nabarvených vajec. Proto vám napíšu pár tipů, jak se naladit do velikonoční nálady, zabavit u toho děti i sebe a při tom si zdravě pochutnat.

Vajíčková minizahrádka

Zábava hlavně pro děti, při které si vytvoří vlastní minizahrádku. Minizahrádka nám nejprve poslouží jako dekorace na Velikonoce a po té si děti můžou svoje vypěstované bylinky nastříhat třeba na chleba s pomazánkou. Pokud nasadíte trávu, můžete vajíčkovým hlavičkám udělat různý sestřih.

Potřebujeme:

  •  syrová vejce,
  • zahradnický substrát,
  • semínka bylinek nebo trávy
  • fixy
  • Malé skleničky nebo
  • misky vyřezané z proložky od vajec

Postup:

 Z vajíček opatrně odklepneme špičku skořápky. Nejlépe to jde asi ostrým větším nožem. Vajíčka vyprázdníme a dále už můžou s výrobou pokračovat děti. Vajíčka naplníme substrátem. Do substrátu zasadíme semínka bylinek nebo trávu. Fixem vajíčkům nakreslíme obličej. Pravidelně zaléváme a s napětím čekáme až vajíčkům vyroste na hlavě zelený porost. Vajíčka můžeme usadit do malých skleniček nebo vystřihnout košíčky z krabiček od vajec. 

Děti tvorba zahrádky nadchne.
To je obrovská radost.

Vajíčková pomazánka

Jednoduchá a rychlá pomazánka, která nám pomůže zbavit se vařených vajíček. Navíc je u dětí celkem oblíbená. Malý pomocník může loupat vejce a míchat suroviny.

Potřebujeme:

  • 4 vejce uvařené natvrdo,
  • 1 kostka Lučina,
  • 50 g bílého jogurtu,
  • sůl
  • bylinky na ozdobu

Postup: Lučinu rozmícháme s jogurtem a špetkou soli, poté vmícháme nadrobno nakrájená vejce. Nejlepší je namazaná na čerstvém domácím chlebíku. Nakonec posypeme na ozdobu zelenými bylinkami.

Domácí nebo kváskový chléb a pomazánka. Neodolatelná kombinace.

Rajčatový salát s vejcem

Zdravá lehká svačinka plná hlavně bílkovin z vajec, sýra a jogurtu, ale i vitaminů z rajčátek. Malý pomocník může opět pomoci s loupáním a mícháním.

Potřebujeme:

  • 2 vejce uvařené natvrdo,
  • 400 g rajčat,
  • 100 g tvrdého sýra (může a nemusí být),
  • 100 g bílého jogurtu,
  • bylinky na ozdobení (petrželka, pažitka…),
  • sůl,

Postup: rajčátka a sýr nakrájíme na kostky a smícháme s jogurtem a špetkou soli. Potom lehce vmícháme nakrájené uvařené vejce a nakonec posypeme bylinkami. Podávat můžeme s pečivem nebo jen tak.

Imunita celé rodiny bude v kondici.

Špenát z kopřiv a medvědího česneku

Ideální oběd na zelený čtvrtek. Udělejte si procházku do přírody, nadýchejte se čerstvého vzduchu a nasbírejte si suroviny na oběd. V mladých jarních kopřivách je spousta vitamínů a síly. Medvědí česnek je skvělým zdrojem vitamínu C a minerálních látek.

Potřebujeme:

  • 300 g mladých kopřiv
  • 300 g medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 kelímek smetany (není nutná)

Postup:

Kopřivy a medvědí česnek nasekáme. Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidáme nasekané kopřivy a medvědí česnek a podusíme do měkka. Přidáme sůl, prolisovaný česnek a zašleháme vejce, abychom špenát zahustili. Nakonec můžeme zjemnit smetanou. Podávat můžeme například s vařeným vejcem a bramborami.

A oběd je na světě.

Perníkové vejce s překvapením

Pokud nejste zastánci čokoládových vajíček s překvapením, které mnohdy čokoládu ani neviděly, upečte si vlastní z perníku. Výroba je zábava spíše pro dospělé, ale radost z překvapení budou mít hlavně děti.

Potřebujeme:

  • 3 vejce
  • 30 dkg třtinového cukru (jemně namletého)
  • 30 dkg medu
  • 80 dkg špaldové hladké mouky
  • kůra z 1/2 citronu a z 1/2 pomeranče
  • 1,5 dkg sody
  • mletá skořice a hřebíček nebo perníkové koření

K vytvarování perníkového vejce můžete koupit formičky, ale jde si poradit i bez nich. Je to ovšem pracnější. Ze zmačkaného alobalu si vytvarujeme půlky vejce. Z těsta vyválíme plát, nožem vyřežeme ovály a vytvarujeme na připravených formičkách. Perník vytvarovaný na formičkách pečeme na 180 stupňů asi 7 minut. Doba pečení může být u každé trouby trošku jiná. Upečený perník je krásně zlatý. Upečené půlky sundáme opatrně z formiček. Pokud jsou okraje křivé, můžeme nerovnosti seříznout ostrým nožem. Upečené půlky vajíček k sobě slepíme cukrovkou polevou nebo marmeládou. Dovnitř vejce můžete schovat různé drobnosti jako sušené ovoce, oříšky, malou hračku nebo drobnou minci. Hotové vejce ozdobíme dle své fantazie.

Pokud vás nápady zaujaly a rádi byste se inspirovali i dále, navštivte nás na našem blogu Kuchyně ve hranic. Vřele vám doporučuji vyzkoušet také velikonoční Kuchtící krabici, kde najdete další skvělé recepty a taky milé a užitečné dárečky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *