Jaro na talíři

Zahrady a zahrádky se nám zelenají, jarní kvítky zbarvují trávníky, ve skleníku dozrávají první ředkvičky a hrášky. Jaro je ideální čas na to nechat se inspirovat přírodou i v kuchyni s dětmi a nabrat něco z její jarní síly a svěžesti.

Pestrobarevné kvítí pouhou ozdobou?

Ani náhodou! Jarní kvítí nám nenabízí jenom potěchu oka, ale mnohé je prospěšné také pro naše zdraví. Používá se v různých čajových směsích, tak proč si je neužít i za čerstva. Na talíř si můžete s chutí naaranžovat např. violky, sedmikrásky, pampelišky, popenec, primulky či macešky. Při sběru ale dbejte na to, aby se vaše kvítky nenacházely v blízkosti cesty nebo v místech, kde se provádí chemický postřik. Nejlepší místo pro sběr je vlastní zahrada, kde opravdu víte, co máte.

Vafle s kvítky

Pohankovo-banánové vafle s jarními kvítky

Máte rádi sladké snídaně? Upřímně, já jim moc neholduji, ale těmto vaflím neodolám. Pohanka a banány dávají těstu oříškově nasládlou chuť. Když jsem do těsta zkusila zapéct i kvítky pampelišky, sedmikrásek a popence, byla jsem velmi příjemně překvapená voňavě nasládlou chutí. Takové jídlo vám prostě navodí jarní náladu hned po ránu :-).

 Potřebujeme: 2 zralé banány, 2 vejce, 100 g pohankové mouky, 50 ml mléka, zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, barevné kvítky lehce opláchnuté vodou.

Postup: Banány v misce rozmačkáme vidličkou na kaši. Do té poté zašleháme vidličkou vejce, mouku a na konec mléko. Každý vaflovač je jiný, já nastavuji asi na třičtvrtě výkonu. Vafle pečeme 5-10 minut, podle množství těsta a podle toho, jak je máte rádi propečené. Někdo má rád vláčné, u nás holky milují, když jsou tenké a křupkavé. Pokud si chcete do vafle zapéct i kvítky, tak doporučuji, nasypat nejprve kvítky na spodní stranu vaflovače a po té zalít těstem. Když takto připravené hotové vafle otočíte, budete mít nahoře pěknou květinovou kresbu. Na hotové vafle si dejte zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a ozdobte kvítky. Pokud byste si chtěli ještě přisladit, můžete pokapat medem. To už by ale na mě bylo moc, protože těsto je díky banánům dost sladké. A ještě tip na závěr, pokud nechcete žvýkat celé pampeliškové květy, otrhejte si jen okvětní lístky, ty jsou totiž ze všech nejlepší.

Malý pomocník může sbírat kvítky, míchat těsto, zdobit.

Pažitka – první pozdrav ze zahrádky

Pažitka je na našem záhonu úplně to první, co můžu použít v kuchyni a už od zimy se těším na pažitkovou pomazánku. Pažitkou si ale můžete posypat a dozdobit chlebík s jakoukoliv pomazánkou nebo třeba salát. Pažitka má jemně pikantní chuť, která malým dětem může vadit. Zkuste jim pažitku nasekat na co nejjemnější kousky.

Pažitková pomazánka

Tato pomazánka je velmi jednoduchá a superrychlá. Můžete si dát na snídani nebo na svačinku.

Potřebujeme: 250 g tvarohu, pažitku, trochu mléka, sůl

Postup: Pokud vám nevadí samotný tvaroh, nemusíte mléko přidávat. Mně ale samotný tvaroh nejde do krku, proto si ho vždycky rozmíchám s trochou mléka. Pomazánka je pak jemnější. Pažitku si nasekáme najemno a přidáme k tvarohu, dochutíme špetkou soli a zamícháme. Namažeme na chlebík a dozdobíme rajčátkem.

Malý pomocník může míchat, stříhat pažitku na kousíčky, zdobit.

První zelenina – ředkvičky

U nás jsou ředkvičky vždycky první sklízenou zeleninkou. Pokud máte skleník nebo pařeniště, můžete se z prvních kousků těšit už v dubnu. Ředkvičky jsou ideální pro malé zahradníky, nejsou nijak náročné na pěstování a vyrostou poměrně rychle, zhruba za měsíc. Prospěšné jsou pro nás díky obsahu vitamínu C, B, kyseliny listové, draslíku či vápníku.

Jarní frittata s ředkvičkami a zelenými lístky

Pokud dáváte přednost, stejně jako já, spíše nesladké snídani, pak vyzkoušejte tuto vydatnou jarní dobrotu. Po takové snídani budete mít energii a sílu na celé dopoledne. Porce v receptu je minimálně pro dvě osoby. Pokud si dáte s pečivem, tak i pro více záleží, jak velcí jste jedlíci.

Potřebujeme: několik ředkviček, 5 vajec, 1 dcl mléka, hrst zelených lístků dle možností a chuti (mladé kopřivy, pampeliškové lístky, špenát, polníček, nať pažitky), sůl, olivový olej.

Postup: Zapněme troubu na 180 °C. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Pokud dětem nevadí v jídle cibule, můžete přidat k ředkvičkám i nadrobno nakrájenou cibulku. V misce si rozšleháme vejce, přidáme, mléko, sůl, rozmícháme a na konec přidáme zelené lístky. Směs vlijeme k ředkvičkám na pánev, opatrně promícháme a necháme prohřívat na mírném plameni. Jakmile začnou kraje zlátnout, přendáme pánev do trouby a necháme dopéct asi 30 minut. Já jsem zkoušela péct frittatu jenom na pánvi přikryté pokličkou, protože je to rychlejší a dalo se to také. Jen je potřeba dělat na opravdu mírném plameni, aby nebyla ze spodu moc vysušená.

Malý pomocník může sbírat a omýt lístky, sklidit a omýt ředkvičky, přidávat suroviny do misky, míchat.

Zeleňoučký hrášek

Hrášek se nám na zahrádce objeví také již brzy.  A pokud jej nesníte všechen hned u záhonu, můžete si z něj uvařit třeba jemnou zeleňoučkou polévku. Hrášek je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a sacharidů, vitaminů B, C, E, K a různých minerálních látek.

Jemná hrášková polévka

Potřebujeme: 400 g hrášku, 200 ml smetany, bazalku, sůl, starší rohlík na krutonky.

Postup: Hrášek uvaříme v trošku osolené vodě doměkka. Poté ho ve vodě rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetanu, bazalku, ještě krátce povaříme a dle potřeby dosolíme. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a opečeme na suché pánvi. Krutonky se snadno spálí, proto je potřeba pořádně hlídat a promíchávat.

Malý pomocník může loupat hrášek, pokud máte čerstvý, nasypat hrášek do vody, přilít smetanu, přidat bazalku.

Velká síla v malém semenu

Když se semena probouzí k životu, začne se v nich hromadit velké množství energie a zároveň přibývá množství vitaminů, enzymů a minerálních látek. Proto klíčky doslova nakopnou náš organismus, a podpoří ozdravné procesy v našem těle.

Čočku necháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Vody dáme asi třikrát tolik co čočky. Ráno vodu slejeme a čočku necháme klíčit 2-3 dny. Čočku musíme dvakrát denně propláchnout a nechat okapat. Na klíčení se používají speciální misky, ale dobře nám poslouží i plastové síto. Pozor, na kovovém sítě by vám čočka zčernala.

Salát z naklíčené čočky

Potřebujeme: 150 g naklíčené čočky, 100 g červené papriky 100 g žluté papriky, 50 g ředkvičky, 100 g okurky, hrst zelených lístků (rukola, pampeliška..), 50 g jarní cibulky, olivový olej, citronovou šťávu, sůl.

Postup: Do mísy nasypeme naklíčenou čočku a zelené lístky. Papriky, okurky, ředkvičky a cibulku nakrájíme najemno a přisypeme do mísy. Zalijeme trochou oleje, zakápneme citronovou šťávou a osolíme. Promícháme a servírujeme.

Malý pomocník může sypat do mísy přichystané suroviny, míchat salát.

Vyzkoušejte naše recepty a probuďte se z jarní únavy. Pokud se vám líbí a chtěli byste další inspiraci, navštivte naše stránky, facebook či instagram Kuchyně bez hranic.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *