bezový květ

Bezové květy – na sirup, na čaj i na ‘‘řízek’’

,,Před heřmánkem smekni a před bezem klekni!” Tak pravily naše babičky o bezovém květu a věděly proč. Přečti si i ty, jak jsou bezové květy u nás hojně rozšířené, jak je správně sbírat a co vše si z nich můžeš připravit.

Léčivá síla v něžných kvítcích

V drobných bezových kvítcích se ukrývá velká léčivá síla. Obsahují vitaminy A, B1, B2, B3, vitamin C a antioxidační látky patřící do skupiny flavonoidů.

Díky obsahu těchto léčivých látek mají bezové květy protizánětlivý a antibakteriální účinek. Používají se běžně do čajových směsí tlumících kašel, při nachlazení, ale také třeba při nadýmání a při křečích v břiše.

Bezové květy nám také pomáhají pročistit organismus, neboť mají močopudný a potopudný účinek a také čistí krev.

Kdy, kde a jak bezové květy správně sbírat

Černý bez kvete během května a června, podle toho, jak je kde teplo a kolik má kde sluníčka. Díky tomu ho můžeš sbírat a zpracovávat i na etapy a nasušit si dostatečnou zásobu na celý rok.

Najdeš ho téměř všude: v zahradách, v parcích, v polích i u lesa. Sbírej ho ale jen v místech, kde nejezdí v blízkosti auta a podobně.

Na sběr se vydej za hezkého a hlavně suchého počasí. Bezové květy není vhodné sbírat po dešti, protože by při sušení zhnědly. Ideální je květy netrhat, ale stříhat nůžkami. Oklepe se z nich méně pylu, který je hlavním nositelem chuti. Také dojde k menšímu poškození rostliny. Při sběru se chovej ohleduplně, nelámej zbytečně větve a nezapomeň na keři nechat alespoň polovinu květů, aby si mohl vytvořit i bobule. 

Použití bezových květů

Z bezových kvítků si můžeš připravit kde co. Z čerstvých květů si můžeš přichystat osvěžující limonádu, lahodnou marmeládu, léčivý sirup nebo pokrm zvaný kosmatice. Ze sušených kvítků si zase můžeš celý rok vařit čaj.

Sušení bezových květů na čaj

Pokud si budeš chtít bezové květy usušit na později, třeba na výtečný čaj, je potřeba je rozprostřít na dobře větraném místě, nejlépe na sítě. Květy by se neměly sušit na přímém slunci a teplota by neměla překročit 40 °C.

Květy nechej nejprve trochu zaschnout, potom otrhej jednotlivé kvítky od stopek a teprve pak zcela dosuš.  Nasušené kvítky uchovávej nejlépe v neprůhledné a dobře těsnící nádobě. V zimě při nachlazení je výborné si bezové kvítky namíchat třeba s květy lípy.

Bezový květ

Sirup z bezových květů

Domácí sirup je v létě výborný na přípravu bezové šťávy, v zimě zase jako léčivé sladidlo do čaje.

Potřebuješ: 2 litry převařené vody, 40 bezových květů, 2 kg třtinového cukru, 2 citrony, 20 g kyseliny citronové, 1 lžíce silného alkoholu.

Postup: Převař si vodu a nechej vychladnout. S květy zacházej co nejopatrněji, aby z nich opadalo co nejméně pylu. Vyber z nich lístky, nečistoty a broučky. Můžeš i velmi opatrně opláchnout. Potom květy ponoř do vychladlé vody, přidej citron nakrájený na kolečka a nechej louhovat přikryté do druhého dne.

Směs zceď do hrnce nejlépe přes plátýnko. Potom přidej cukr a kyselinu citronovou. Pokud se cukr nebude chtít rozpustit, tak směs trochu zahřej a za stálého míchání nech cukr rozpustit.

Sklenice nebo láhve si vyvař a po naplnění pod víčko kápni trochu alkoholu (vodky nebo pálenky).

Sirup z bezových květů.

Kosmatice – smažená pochoutka z bezových květů

Kosmatice je starý pokrm, který se připravuje tak, že se květy bezu namáčí do těstíčka a usmaží. Lze ji připravit ve slané i ve sladké variantě. Pro tatínka například můžeš udělat pivní těstíčko s nastrouhaným sýrem.

Potřebuješ: květy bezu se stopkou, vajíčko, mléko, špaldovou mouku, špetku soli, vanilkový nebo skořicový cukr (nemusí být), případně koření (kmín, bylinky…), olej na smažení

Postup: Květy očisti od nečistot, zlehka opláchni a nechej oschnout. Vajíčko rozšlehej se špetkou soli a přimíchej mouku a mléko. Těstíčko by mělo být tak husté, aby ulpělo na květech a všechno nesteklo. Květ chytni za stonek a namoč do těstíčka. Z těstíčka ho přenes do rozpáleného oleje. Ustřihni stonek, otoč a osmaž i z druhé strany. Usmaženou kosmatici nechej okapat na papírovém ubrousku. Pokud chceš sladkou variantu můžeš lehce pocukrovat. Slanou variantu si můžeš dát s vařenými bramborami a nasekanou petrželkou.

Malý pomocník může míchat těstíčko, namáčet květy do těstíčka.

Pokud tě zajímají další články, recepty, tipy a nápady o vaření s dětmi a pro děti, předplať si nás nebo navštiv náš facebookový či instagramový profil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *