zásoba potravin

12 potravin, které se vyplatí mít pořád ve spíži

Kolik jídel zvládneš připravit z potravin, které máš běžně doma ve spíži? Já věřím, že spoustu. V dnešní době člověk nikdy neví, co ho potká. A tak bychom měli mít ve spíži vždy alespoň základní potraviny, ze kterých si kdykoliv připravíme dobré jídlo.

1. Fazole

Fazolí existuje na 50 druhů. U nás jsou nejpoužívanější červené a bílé ledvinové fazole, fazole mungo a adzuki. Fazole jsou důležitým zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Z vitaminů a minerálních látek můžeme zmínit zejména provitamin A, komplex vitaminů B, železo a zinek. Fazole má velmi bohaté využití. Můžeš si z ní připravit jak polévku, tak hlavní jídlo, salát, dezert či pomazánku.

Vedle fazolí je není  na škodu mít z luštěnin ještě červenou čočku, která je výborná nejen do salátů, ale také na zahuštění polévek a zeleninových pokrmů. Oproti fazoli je rychlejší na přípravu a snadněji stravitelná.

2. Rýže

Rýže patří mezi nejstarší potraviny lidstva. Po je pšenici druhou nejpěstovanější obilovinou na světe a pro mnoho lidí je nepostradatelnou surovinou. Rozlišujeme ji podle barvy, tvaru a původu. Hlavní složkou rýžového zrna jsou sacharidy, které tvoří až 82 procent jeho hmotnosti. Nejušlechtilejší odrůdou je rýže Basmati, pocházející z Himalájí. Má nízký glykemický index a tedy skvěle zasytí. Je lehce stravitelná, má krásně oříškovou vůni a plnou chut’.

Rýži si můžeš také vychutnat v mnoha pokrmech jako přílohu, v rizotu, v kaši, rýžovém nákypu, pudinku nebo v salátu.

Domácí zásoba

3. Těstoviny

Základní italské těstoviny se skládají jen ze pšenice a vody. Ve zdravé výživě si ale můžeme jídelníček obohatit o kukuřičné, špaldové, pohankové nebo žitné těstoviny. Dnes jsou běžně k dostání také celozrnné těstoviny, které mají oproti obyčejným lepší výživové vlastnosti. Moderní jsou také barevní těstoviny s přídavkem špenátu, červené řepy, mrkve nebo sépiového prášku. Výhodou těstovin je, že jsou rychlé na přípravu a můžeš je dochutit velmi snadno, klidně jen olivovým olejem, česnekem a bylinkami.

4. Mouka

Když máš doma mouku, máš všechno. Můžeš si z ní upéct chléb, rohlíky, udělat domácí těstoviny. Můžeš s ní zahustit polévku nebo omáčku, upečeš si dezert. Mouka je pro mě absolutní základ. Ve špíži mám stále několik druhů. Žitnou a obyčejnou pšeničnou na kváskový chléb. Z pšeničné peču také rohlíky a dělám těstoviny. Špaldovou používám na pečení a vaření.  Vždycky mám doma taky nějakou celozrnnou mouku, především na pečivo.

Další mé oblíbené druhy jsou pohanková mouka a mouka z červené čočky. Ty si poslední dobou melu podle potřeby přímo z pohanky a čočky. Ty používám do sladkých receptů. Holky milují banánovo-pohankové lívance nebo wafle. Z čočkové mouky jsou zase skvělé sušenky nebo muffiny

5. Cibule

Cibule je další nepostradatelnou potravinou, nejen v české kuchyni. Dodává pokrmům jedinečnou chuť. Je základem, ať už připravuješ polévku, omáčku luštěniny nebo salát. Do salátů se vyplatí mít po ruce také červenou cibuli nebo šalotku. Cibule obsahuje vitaminy B1 a B2, kyselinu listovou i vitamin C, který se stejně jako provitamin A vyskytuje především v nati. Dále obsahuje mimo jiné vápník, křemík, draslík, síru, fosfor, železo a zinek.

Za svou sladko-ostrou chuť vděčí cibule éterickým silicím s obsahem síry. Ty mají antibiotické účinky a spolu z dalšími látkami umožňují cibuli působit na náš organismus protizánětlivě a antioxidačně.

Cibule

6. Česnek

Česnek je opět skvělým dochucovadlem téměř všeho – masa, salátů, dresinků, příloh,… Vždy měj ale na paměti, že delší tepelná příprava česneku, zničí většinu prospěšných látek, které obsahuje. Proto ho při vaření přidáváme až na úplný konec.

Česnek je také silným partnerem pro naši imunitu. Pomáhá tělu bojovat s různými bakteriálními chorobami. Obsahuje velké množství alicinu, který působí jako silný protizánětlivý přípravek a snižuje hladinu špatného cholesterolu a krevního tlaku.

7. Zavařená rajčata

Jsou ideální surovinou pro přípravu rychlých jídel. Uděláš z nich rychlou omáčku na těstoviny, polévku nebo je šoupneš pod maso. Hlavně v zimním období mohou být dokonce lepší než čerstvá rajčata dostupná ve většině obchodů. Ke konzervaci se totiž používají pouze uzrálé plody. Ve složení v drtivé většině najdeš nic jiného než rajčata, rajčatovou šťávu a kyselinu citronovou.

Zavařená rajčata jsou zdrojem lykopenu – antioxidantu, který je po tepelné úpravě pro naše tělo lépe využitelný, než ten z rajčatech syrových. Dále také obsahují vitamin A, C a minerální látky jako vápník, draslík a železo.

8. Sušené ovoce a ořechy

Sušené plody se ti budou hodit při pečení, při přípravě salátů nebo vydatné snídaně. Pokud tě přepadne chuť na sladké, jsou lepší variantou než kupované cukrovinky.

Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které snižují hladinu LDL cholesterolu, zlepšují náladu, bojují proti rakovině a částečně ochraňují naší pokožku před slunečním zářením.

9. Rybičky v konzervě

Vždycky mám nějaké v zásobě – sardinky, tuňáka, lososa nebo sledě. Když potřebuji připravit rychlou snídani nebo svačinu smíchám je s cibulkou a pomazánkovým máslem. Touto pomazánkou se u nás zavděčím všem. Můžeš si je dát jen tak s pečivem nebo do salátu.

Ryby bychom měli konzumovat alespoň dvakrát do týdne neboť jsou zdroje omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, dobře stravitelných bílkovin a velkého množství minerálních látek  (např. zinek, jód, vápník, selen) a vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K). To platí zejména pro tučnější mořské ryby jako jsou právě losos, tuňák, sardinky nebo makrela.

10. Ocet

Ocet je nepostradatelný pro své chuťové a konzervační vlastnosti. Dnes si můžeš z několika druhů jakoje vinný, jablečný či rýžový.

11. Olej

Olej má v kuchyni také své nezastupitelné místo. Pro studenou kuchyni je ideální olivový, pro tepelnou úpravu zase kvalitní slunečnicový nebo řepkový. Na pečení můžeš využít kokosový. Pro ozvláštnění různých pokrmů vyzkoušej třeba dýňový, sezamový.

12. Sůl a koření

Bez koření bychom těžko vytvořili dobrý pokrm aneb slovy pana Wericha – bez soli to nebude nikdy ono. Proto mám vždy do zásoby sůl a sušené bylinky. Sůl u nás střídáme. Používám ráda mořskou a růžovou himálajskou. Bylinky jsou samozřejmě nejlepší čerstvé ze zahrádky nebo parapetu, ale celý rok je takto možné mít k dispozici jen některé druhy. Ve spíži se ti určitě neztratí bazalka, oregáno, tymián nebo rozmarýn. Z dalšího koření potom považuji za nepostradatelné pepř, nové koření, bobkový list, mletou papriku a skořici.

Olej a koření

Tak už víš, co je dobré mít doma. Pokud chceš také tip na nějaký ten dobrý a zdravý receptík, navštiv nás na blogu Kuchyně bez hranic, na Facebooku nebo na Instagramu.

Taky si nás můžeš rovnou předplatit. Novinkou jsou naše Voňavé maily plné receptů a tipů na vaření s dětmi. Pokud o žádný takový už nechceš přijít zaregistruj se ZDE.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *